Go Back   Macedonia Forum > General Greek History forum - Hellenic News and Politics forums > Ελληνική Ιστορία

Ελληνική Ιστορία Φόρουμ γενικής ελληνικής ιστορίας. Αρχαία, μεσαιωνική και νεότερη Ελλάδα. Μόνο ελληνικά!

ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΞΑΝΘΟΙ?

Ελληνική Ιστορία

Reply

LinkBack Thread Tools Display Modes
  #51 (permalink)  
Old 07-29-2008, 05:24 AM
Ariadni_Nefeli's Avatar
Ariadni_Nefeli Ï ÷ñÞóôçò Ariadni_Nefeli äåí åßíáé óõíäåäåìÝíïò
Officer Corp

Όπως εξηγώ και με λεπτομέρεια στα παραπάνω μου ποστ, είχαμε ΚΑΙ τους ξανθούς μας (και τους έχουμε και ακόμα, στο χωρίο μου πχ ανάμεσα Καλαμπάκα - Μέτσοβο, όντως οι περισσότεροι είναι ξανθοί) αλλά σε καμία περίπτωση οι Αρχαίοι Έλληνες δεν ήταν ξανθοί με την έννοια του να είμαστε ένα έθνος...Σουηδών. Είμαστε αυτοί που είμαστε και είμαστε μία χαρά.

Σμηναγός Κ.Ηλιάκης - Αντιπλοίαρχος Χ.Καραθανάσης

Αντιπλοίαρχος Π.Βλαχάκος - Σημαιοφόρος Ε.Γιαλοψός

Υποσμηναγός Ν. Σιαλμάς. Αθάνατοι!
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #52 (permalink)  
Old 07-29-2008, 06:14 AM
kzk842's Avatar
kzk842 Ï ÷ñÞóôçò kzk842 äåí åßíáé óõíäåäåìÝíïò
Officer Corp

Δεν ξέρω αλλά μου μοιάζει με μύθο του Hollywood που μέσω των ταινιών παρουσιάζει τους αρχαίους Έλληνες ξανθούς,αν ρίξετε μια ματιά στους αμφορείς οι φιγούρες είναι 8 στις 10 μελαχρινοί.

http://commons.wikimedia.org/wiki/Ca...Greek_amphoras

Κάτι που δεν είναι διαφορετικό από την σημερινή αναλογία.
Δεν ξέρω και δεν μπόρεσα να βρω και καμία αναφορά από αρχαίους συγγραφείς που να μιλάν για ξανθούς.
"Loud voices, cheers, and the whinnying of horses, which also seemed to be expressing their joy together with the people; I cannot even now so many years after forget the moment when someone ran to the cemetery which was located nearby, stood at his brothers tomb, and, with tears in his eyes, said :

Brother, sleep easily. Because our land, is at last Greek!!!!!!

Kon. Tsitseliki, 11 October 1912. Memories written for Kozanis liberation 11-10-1912,Kozanis. newspaper Voreios Hellas
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #53 (permalink)  
Old 07-29-2008, 07:00 AM
Andrew's Avatar
Andrew Ï ÷ñÞóôçò Andrew äåí åßíáé óõíäåäåìÝíïò
Strategos

Location: Most of the time Ferrara Italy , my home town is Alexandreia Emathias

Μην ξεχνάμε τη μαρτυρία του Αδαμάντιου Ιουδαίου για τους Έλληνες στα Φυσιογνωμικά του.

Τουλάχιστον οι Πρωτοέλληνες πρέπει να ήταν ανοικτόχρωμοι μιας και οι κρανιακοί τύποι που δηλώνουν την άφιξή τους στην Ελλάδα (2000 π.Χ.) είναι κυρίως ο Νορδικός και ο Αλπινοειδής ,αλλά οι προέλληνες ήταν τυπικοί μεσόγειοι ..και επειδή ο αρχαίος ελληνικός πληθυσμός προήλθε από την ανάμειξη των 2 ...πιστεύω ότι οι αρχαίοι ήταν πάνω κάτω όπως είμαστε σήμερα.
Τώρα επειδή οι πρωτοέλληνες που μείναν στα βουνά (ΒΔΕ φύλα) ανακατώθηκαν λιγότερο με τους προελλήνες (αν ανακατώθηκαν) , ενώ αντίθετα στις πεδιάδες όπου έμεναν ανέκαθεν οι προέλληνες Πελασγοί (άνθρωποι της πεδιάδας) η ανάμειξη ήταν 50-50% , θα υπήρχε μια σημαντική διάφορα ανάμεσα σε βουνίσιουςκαι καμπίσιουςΈλληνες ..αλλά μήπως η ίδια διαφορά δεν υπάρχει και σήμερα

...οἶά τε φύλλα μακεδνῆς αἰγείροιο

"...like the leaves of a very high poplar"

(Odyssey VII,106)

κακοὶ μάρτυρες ἀνθρώποισιν ὀφθαλμοὶ καὶ ὦτα βαρβάρους ψυχὰς ἐχόντων

"Bad testimonies are the eyes and the ears for persons having barbarian souls"

ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ
Reply With Quote
  #54 (permalink)  
Old 08-07-2008, 06:33 AM
kostas4 Ï ÷ñÞóôçò kostas4 äåí åßíáé óõíäåäåìÝíïò
Pezhetairos

Σε μια εγκυκλοπαίδεια είχα διαβάσει τα πολύ χρήσιμα λόγια του Ηρόδοτου για το πώς έμοιαζαν εμφανισιακά οι Έλληνες. Χαρακτηριστικά αναφέρει οτι στα ψηλότερα μέρη ζούσαν ψηλότεροι και ''ξανθότεροι'' άνθρωποι, εννοώντας προφανώς την Πίνδο, οστώσο η πλειοψηφία περιγράφεται ώς μελαμψοί, ιδιαίτερα αυτοί στις πεδιάδες.

Κάτι που επισημαίνεται στην εγκυκλοπαίδεια είναι οτι το πολύπλοκο ανάγλυφο του ελληνικού χώρου (απο Μ. Ασία έως Ελλάδα και Κάτω Ιταλία) ήταν υπέυθυνο για μια τέτοια ποικιλομορφία κι'άς έμοιαζαν γενετικά τα αρχαία ελληνικά φύλα. Σημερινές έρευνες αποκαλύπτουν την ίδια ποικιλομορφία στα πλαίσια όμως μια κοινής καταγωγής και προφανώς επηρεασμένα απο διάφορες αναμίξεις (το φυσιολογικό φαινόμενο της αφομοίωσης)

Αυτά μου ακούγονται λογικά γιατί τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά σε τέτοια θέματα, οι Έλληνες της Ελληνιστικής εποχής ήταν πάρα πολλοί πληθυσμιακά, έπρεπε να γίνουν τεράστιες μετακινήσεις και επιμιξείες λαών για να γίνουν απο ξανθοί μελαχροινοί οι άνθρωποι. Στην Ισπανία σήμερα μπορείς να δείς κατάξανθους Ισπανούς ανάμεσα στους μελαχροινούς που προφανώς έχουν καταγωγή απο τα Γερμανικά φύλα που κατέβαιναν συχνά στο Μεσαίωνα, όπως και ξανθούς με Γερμανική καταγωγή (Βάνδαλοι) μπορείς να βρείς και στην οροσειρά του Άτλαντα στην Αλγερία!
Reply With Quote
  #55 (permalink)  
Old 09-24-2008, 07:41 AM
pavlos1988 Ï ÷ñÞóôçò pavlos1988 äåí åßíáé óõíäåäåìÝíïò
Pezhetairos

Παντως στο Πηλιο απο οπου και καταγομαι υπαρχουν πολλοι ανοικτοχρωμοι (ξανθοι ή ανοικτοι καστανοι) και ακομα πιο πολλοι με γαλανα ή μπλε ματια.
Reply With Quote
  #56 (permalink)  
Old 09-24-2008, 09:25 AM
Orphic_Hymn Ï ÷ñÞóôçò Orphic_Hymn äåí åßíáé óõíäåäåìÝíïò
Moderator

Μιας και μιλαμε για 2500 χρονια μετα την ελευση των ΙΕ φυλων, δεν πιστευω πως μπορουμε να λαβουμε την μαρτυρια του Αδαμαντιου Ιουδαιου (4ο μΧ) ως ακριβης.. . Τωρα οσον αφορα τον Αλπινοειδη τυπο, απ'οτι γνωριζω δεν μπορει να χαρατηριστει ως "ξανθος", πιο "ανοιχτοχρωμος" σε συγκριση με τον Μεσογειακο, ναι, αλλα "ξανθος" δεν θα το'λεγα.

Quote:
Originally Posted by pavlos1988 View Post
Παντως στο Πηλιο απο οπου και καταγομαι υπαρχουν πολλοι ανοικτοχρωμοι (ξανθοι ή ανοικτοι καστανοι) και ακομα πιο πολλοι με γαλανα ή μπλε ματια.
Δεν μπορω να πω πως εχω δει και πολλους ξανθους στο βουνο των Κενταυρων, Δηναρικου και Αλπινοειδης αρκετους για να μην πω η πλειοψηφια, αλλα ξανθους ισως κανα δυο.

Ασχετο.. απο ποιο χωριο "κρατας"?

I have many swift arrows in the quiver under my arm, arrows that speak to the initiated while the masses need interpreters.
The man who knows a great deal by nature is truly skillful, while those who have only learned chatter with raucous and indiscriminate tongues in vain, like crows.. against the divine bird of Zeus.

Pindar

αἰὲν ἀριστεύειν καὶ ὑπείροχον ἔμμεναι ἄλλων,
μηδὲ γένος πατέρων αἰσχυνέμεν
Reply With Quote
  #57 (permalink)  
Old 09-24-2008, 10:35 AM
Andrew's Avatar
Strategos

Quote:
Originally Posted by Orphic_Hymn View Post
Μιας και μιλαμε για 2500 χρονια μετα την ελευση των ΙΕ φυλων, δεν πιστευω πως μπορουμε να λαβουμε την μαρτυρια του Αδαμαντιου Ιουδαιου (4ο μΧ) ως ακριβης.. . Τωρα οσον αφορα τον Αλπινοειδη τυπο, απ'οτι γνωριζω δεν μπορει να χαρατηριστει ως "ξανθος", πιο "ανοιχτοχρωμος" σε συγκριση με τον Μεσογειακο, ναι, αλλα "ξανθος" δεν θα το'λεγα.
Παρεπιπτώντως εγώ είμαι αλπινοειδής (βραχυκέφαλος snab nosed αλλά Jack Nicholson με τετράγωνο πρόσωπο) καστανόξανθος με πράσινα μάτια και σαν και μένα είναι ο πατέρας μου , τα 3 του αδέλφια , ο ένας παππούς μου και οι δύο οι γιαγιάδες μου.

Σαφώς και ο τυπικός αλπινοειδής στην Ελλάδα δεν είναι συχνά Ξανθός ...μιας και είναι συνήθως σκουρόχρωμος και μονόφρυδος , αλλά Orphic στον ωραίο πίνακα που έχεις του Lawrence Angel μετά τον ερχομό των Ελλήνων , κατά την περίοδο 2000-1400 π.Χ. ο Νορδικός τύπος κρανίου απαντά στο 33%. ακόμα και αν κανένας από τους αλπινοειδείς δεν ήταν ανοιχτόχρωμος (που κατά 15%περίπου είναι) , γνωρίζοντας ότι τα νορδικά κρανία σχετίζονται με ανοιχτόχρωμους κατά 75% περίπου ..τότε την περίοδο 2000-1400 BC μόνο από τους Νορδικούς τύπους έχεις 0,75χ33= 24,75% ...δηλαδή περίπου 1/4 ήταν ανοιχτόχρωμος χωρίς καν να θεωρήσουμε Αλπινοειδείς και Δινάριους. αν λάβεις και τα ποσοστά ξανθότητας και των 2 αυτών , τότε η συνολική ξανθότητα στην μυκηναϊκή εποχή ήταν κοντά στο 30% (σχεδόν 1/3) !!!

Όσο για τον Αδαμάντιο , εγώ πιστέυω ότι έκανε το συλλογισμό που έχω κάνει και εγώ ...δήλαδή θεώρησε τους απομονωμένους βουνίσιους σαν πιο κοντά στους πρωτοέλληνες ....γιατί σαφώς δεν μπορούσε να εκφέρει γνώμη για το 2500 π.Χ.

(Odyssey VII,106)

ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ

Last edited by Andrew; 09-24-2008 at 10:43 AM.
Reply With Quote
  #58 (permalink)  
Old 09-24-2008, 11:21 AM
Orphic_Hymn Ï ÷ñÞóôçò Orphic_Hymn äåí åßíáé óõíäåäåìÝíïò
Moderator

Απ'οτι βλεπω δεν διαφωνουμε, υπηρχαν "ξανθοι" πολυ απλα ποτε δεν υπηρξαν πλειοψηφια. Αν και καταλαβαινω τον συλλογισμο, πρεπει να λαβουμε υπ'οψιν πως ο Αδαμαντιος δεν γνωριζε θεωριες περι ΙΕ.
Τωρα οσο για τον Angel αν το θες το "ανεβασα" σε rapishare

I have many swift arrows in the quiver under my arm, arrows that speak to the initiated while the masses need interpreters.
The man who knows a great deal by nature is truly skillful, while those who have only learned chatter with raucous and indiscriminate tongues in vain, like crows.. against the divine bird of Zeus.

Pindar

αἰὲν ἀριστεύειν καὶ ὑπείροχον ἔμμεναι ἄλλων,
μηδὲ γένος πατέρων αἰσχυνέμεν
Reply With Quote
  #59 (permalink)  
Old 09-24-2008, 12:04 PM
Andrew's Avatar
Strategos

Ναι ρε και εγώ ποτέ δεν είπα ότι υπήρχε ποτέ πλειοψηφία ανοικτόχρωμων ,
απλά καταλήγω στο ότι ήταν ελαφρώς περισσότεροι στην αρχαιότητα πιν από την ελληνιστική εποχή...αν σήμερα καστανοί και ξανθοί είναι 15-20% ...ίσως το 1000 π.Χ να ήταν 25-30%... πάντως όχι αισθητά μεγάλη διαφορά από σήμερα.

Όσο για τον Αδαμάντιο και τους Ινδοευρωπαίους ...εννοείται ότι δεν τους ήξερε ..ούτε καν ξέρουμε ποιους θεώρησε αντιπροσωπευτικούς των πρωτο-Έλλήνων ..απλά εγώ λέω ότι κάποιους σύγχρονούς του εξέτασε ...γιατί εξέτασε και την μαλακότητα των τριχών τους (τρίχωμα υπόξανθον απαλώτερον ούλων πραώς) ..που σημαίνει ότι κάποιον σύχρονό του τον ακούμπησε ..απλά δεν ξέρουμε ποιον ..και κατά πόσο ήταν αντιπροσωπευτικός των πρωτο-Ελλήνων.

Οπότε σίγουρα δε διαφωνούμε !! Αν υπάρχει κάτι να συζητήσουμε είναι το κατά πόσο ήταν αντιπροσωπευτικά των πρωτο-Ελλήνων Bubanj Hum II τα άτομα που εξέτασε το 400 μ.Χ.

P.S. ευχαριστώ για το κείμενο ...θα το διαβάσω και θα σου απαντήσω !!

(Odyssey VII,106)

ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ

Last edited by Andrew; 09-24-2008 at 12:14 PM.
Reply With Quote
  #60 (permalink)  
Old 09-25-2008, 01:17 AM
Veroia34 Ï ÷ñÞóôçò Veroia34 äåí åßíáé óõíäåäåìÝíïò
Pezhetairos

15-20% kastonoi kai xanthoi; Apo pou pairneis auta ta pososta; Den uparhei periptosi enas stous pente Ellines na einai kastanos i xanthos.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules

Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

All times are GMT -5. The time now is 03:10 PM.