Go Back   Macedonia Forum > General Greek History forum - Hellenic News and Politics forums > Ελληνική Ιστορία

Ελληνική Ιστορία Φόρουμ γενικής ελληνικής ιστορίας. Αρχαία, μεσαιωνική και νεότερη Ελλάδα. Μόνο ελληνικά!

ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΞΑΝΘΟΙ?

Ελληνική Ιστορία

Reply

LinkBack Thread Tools Display Modes
  #31 (permalink)  
Old 04-21-2008, 01:57 AM
johnalexis Ï ÷ñÞóôçò johnalexis äåí åßíáé óõíäåäåìÝíïò
Officer

Smile

Quote:
Originally Posted by Ehetlaios View Post
Επαναλαμβάνω πως δεν έχω συναντήσει γαλανομάτηδες στην Κοζάνη, αλλά δεν έχει σημασία. Όσο καιρό είμαι εκεί πάνω, οι κάτοικοι δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές με τους κατοίκους της νότιας Ελλάδας, καστανοί είναι κυρίως. Δεν ξέρω πότε ήρθες τελευταία φορά Ελλάδα, αλλά θα το παρατηρήσεις και εσύ.

Το "πυρόξανθο" είναι το κοκκινωπό χρώμα, της φωτιάς και έχω δει κοριτσάκια με εκείνο το χρώμα στην Κοζάνη, λίγα, αλλά έχω δει, όπως επίσης και στη σχολή έχω γνωρίσει άτομα τόσο από Αθήνα με εκείνο το χρώμα (σου μιλάω για όχι περισσότερα από τρία ή τέσσερα) όσο και από τη Θεσσαλονίκη. Είναι εξαιρετικά σπάνιο τώρα πια, αλλά απαντάται ακόμα.
OK. Ειναι ενα χωριο που λεγεται Λευκοπηγη και εκει εχουν το κοκκινο χρωμα στα μαλλια, και freckles και πολυ ασπρο δερμα. μοιαζουν με Ιρλανδοι.

Ζω στην Ελλαδα εδω και πολλα χρονια. Πηγαινω ερχομαι αλλα οι μονιμοι κατοικια μου ειναι εδω. Εφοσον ζεις και εσυ εδω το μονο που μπορω να σου πω ειναι οτι εμειναν πολυ λιγοι πραγματικοι Κοζανιτοι - εγω εδωσα σαν παραδειγμα τις συγγενεις μας. Μου κανει εντυπωσει οι παρατηρησεις σου ομως - μημως βγαινεις μονο τα βραδια στις καφετερειες και club (smile εδω) και δεν βλεπεις τα γαλανα ματια στο σκοταδι.......................................

Τελως παντωω, οτι και χρωμα να εχουμε, που δεν εχει και μεγαλη σημασια, ειμαστε ολοι Ελληνες και variety is the spice of life - οι ποικιλοια κανει τη ζωη ενδιαφερον........

John
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #32 (permalink)  
Old 04-21-2008, 02:43 AM
kzk842's Avatar
kzk842 Ï ÷ñÞóôçò kzk842 äåí åßíáé óõíäåäåìÝíïò
Officer Corp

Ελάτε ρε παιδιά που στην Κοζάνη είναι περισσότεροι οι ξανθοί απο οτί στην υπόλοιπη Ελλάδα και στην πελοπόννησο έχει αρκετους και στην στερεά και παντού,εγώ έχω καταγωγή απο το χωριό μετά την Λευκοπηγή την Αγία Παρασκευή και εγώ ως τα 4-5 μου ήμουν κατάξανθος τώρα έχω κατάμαυρα μαλλιά..και οι υπόλοιποι κάτοικοι των χωριών αυτών έχουν ξανθούς στα ποσοστά των υπολοίπων περιοχών..
"Loud voices, cheers, and the whinnying of horses, which also seemed to be expressing their joy together with the people; I cannot even now so many years after forget the moment when someone ran to the cemetery which was located nearby, stood at his brothers tomb, and, with tears in his eyes, said :

Brother, sleep easily. Because our land, is at last Greek!!!!!!

Kon. Tsitseliki, 11 October 1912. Memories written for Kozanis liberation 11-10-1912,Kozanis. newspaper Voreios Hellas
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #33 (permalink)  
Old 04-21-2008, 04:35 AM
kostas4 Ï ÷ñÞóôçò kostas4 äåí åßíáé óõíäåäåìÝíïò
Pezhetairos

ok john, I've never lived in Kozani so you know better

Αυτό με την Πελοπόννησο ακούγεται λογικό, γενικά έχω την εντύπωση πώς το ξανθό στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας είναι πιο συχνό (Πίνδος, ορεινή Πελοπόννησος), σε αντίθεση με πιο πεδινές περιοχές όπως Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία κλπ, ενώ επίσης αρκετοί νησιώτες έχουν γαλανά μάτια.
Reply With Quote
  #34 (permalink)  
Old 04-21-2008, 04:42 AM
Pezhetairos

Quote:
Originally Posted by kzk842 View Post
και εγώ ως τα 4-5 μου ήμουν κατάξανθος τώρα έχω κατάμαυρα μαλλιά..και οι υπόλοιποι κάτοικοι των χωριών αυτών έχουν ξανθούς στα ποσοστά των υπολοίπων περιοχών..
Ακριβώς έτσι κι'εγώ, άν και ακόμα δεν είμαι μικρός ορισμένες περιοχές του κεφαλιού είναι ήδη πολύ σκούρες, έωςμαύρες, αλλά υπάρχουν κάποια κατάλοιπα απο την παιδική ηλικία. Πάντως όσο βλέπω φωτογραφίες απο όταν ήμουν παιδακί δε με αναγνωρίζω
Reply With Quote
  #35 (permalink)  
Old 04-21-2008, 05:08 AM
Officer

Quote:
Originally Posted by kzk842 View Post
Ελάτε ρε παιδιά που στην Κοζάνη είναι περισσότεροι οι ξανθοί απο οτί στην υπόλοιπη Ελλάδα και στην πελοπόννησο έχει αρκετους και στην στερεά και παντού,εγώ έχω καταγωγή απο το χωριό μετά την Λευκοπηγή την Αγία Παρασκευή και εγώ ως τα 4-5 μου ήμουν κατάξανθος τώρα έχω κατάμαυρα μαλλιά..και οι υπόλοιποι κάτοικοι των χωριών αυτών έχουν ξανθούς στα ποσοστά των υπολοίπων περιοχών..
Oxi, δεν ειπα οτι στην υπολοιπη Ελλαδα δεν υπαρχουν ξανθους - εχουμε φιλοι στην Πελοπονησσο και εχουν γαλανα ματια αλλα καστανα μαλλια, και ειχα μια φιλη πριν αρκετα χρονια που ηταν απο την Κρητη - μαλλια ξανθα και ματια γαλανα. Ακομη και μερικοι Ποντοιοι ειναι ξανθοι.

Απλως απαντουσα στα πρωτα μνημηματα που ελεγαν οτι ολη οι Ελληνες ειναι μελαχροινη. Δεν ειναι ετσι.

John
Reply With Quote
  #36 (permalink)  
Old 04-22-2008, 06:53 PM
Tsontos's Avatar
Tsontos Ï ÷ñÞóôçò Tsontos äåí åßíáé óõíäåäåìÝíïò
Pro-Macedonian

metakinhsa ta agglofwna post edw: http://www.macedoniaontheweb.com/for...kozanians.html
Reply With Quote
  #37 (permalink)  
Old 04-29-2008, 07:28 PM
Andrew's Avatar
Andrew Ï ÷ñÞóôçò Andrew äåí åßíáé óõíäåäåìÝíïò
Strategos

Location: Most of the time Ferrara Italy , my home town is Alexandreia Emathias

Παιδιά αν σας ενδιαφέρει εγώ είμαι από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας (Γιδάς) και είμαι καστανόξανθός με πράσινα μάτια . Η αδελφή μου και η μητέρα μου έχουν μελί και ο πατέρας μου γκρι-γαλάζιο. Η αδελφή μου είναι καστανόξανθη και οι γονείς μου ήταν πολλοί μικροί ξανθοί και ενήλικοι καστανοί. Και οι δυο γιαγιάδες μου είναι γαλαζόματες και από τους παππούδες μου ο ένας πρασινομάτης και ο άλλος καστανομάτης (ο δε μικρός αδελφός του γαλαζομάτης). Και εγώ πιστεύω ότι τα ανοικτόχρωμα μάτια και μαλλιά ΥΠΗΡΧΑΝ και ΥΠΑΡΧΟΥΝ σε μειοψηφία , αλλά στην Βόρειο Ελλάδα είναι πιο συχνά.
Όσον αφορά για την Κοζάνη που λέτε γνωρίζω δυο αδέλφια από το Βελβεντό που και αυτοί και οι γονείς τους είναι καστανόξανθοί και ανοικτομάτηδες (δεν θυμάμαι αν είναι πράσινα ή μπλε τα μάτια τους)

...οἶά τε φύλλα μακεδνῆς αἰγείροιο

"...like the leaves of a very high poplar"

(Odyssey VII,106)

κακοὶ μάρτυρες ἀνθρώποισιν ὀφθαλμοὶ καὶ ὦτα βαρβάρους ψυχὰς ἐχόντων

"Bad testimonies are the eyes and the ears for persons having barbarian souls"

ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ
Reply With Quote
  #38 (permalink)  
Old 05-01-2008, 06:39 AM
Pezhetairos

Τα πάντα είναι σχετικά, μην νομίζετε οτι στην Ελλάδα όσο πιο Βόρεια τόσο πιο ανοιχτά, εξάλλου τα ανοιχτά μάτια δε συνδέονται και απαραίτητα με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα. Γνωρίζω Κοζανίτη πιο σκούρο κι'απο εμένα, τόσο που μοιάζει με μεσανατολίτη. Άν έχετε δεί όμως τον Κρητικό αδερφό του Ξυλούρη (του τραγουδιστή του συγχωρεμένου) είναι ξανθός με ανοιχτά μάτια. Γενικά η ανθρώπινη φυλή είναι πιο σύνθετη απ'όσο νομίζουμε, γνωρίζετε οτι υπάρχουν ξανθοί μαύροι, αλλά και γαλανομάτηδες?

Ένας ενδιαφέρων χάρτης χρώματος μαλλιών:

Reply With Quote
  #39 (permalink)  
Old 05-01-2008, 01:09 PM
Ariadni_Nefeli's Avatar
Ariadni_Nefeli Ï ÷ñÞóôçò Ariadni_Nefeli äåí åßíáé óõíäåäåìÝíïò
Officer Corp

Ο Κώστας έχει δίκιο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και δεν περιορίζονται μονόπλευρα στο ''ανοιχτός'' - ''ξανθός''. Επίσης πρέπει να απεμπλακούμε άμεσα απο την ηλίθια νοοτροπία οτι η φυλετική ανωτερότητα ή κατωτερότητα καθορίζεται απο το πόσο σκούρος ή ανοιχτός είσαι. Είναι καθαρά θέμα κλίματος, γεωγραφικής θέσης, πολιτισμικών επιρροών, και γενεολογικού δέντρου αφού μην ξεχνάτε οτι δεν παίρνουμε χαρακτηριστικά μόνο απο τους γονείς μας αλλά και απο κάποιες γενιές πίσω τους.

Η κατωτερότητα ή ανωτερότητα καθορίζεται απο την κοινωνική, ιστορική, πολιτισμική συμπεριφορά και ήθος σε συνολικότητα στον ανθρώπινο πολιτισμό, αν και φυσικά υπάρχουν διακυμάνσεις στο πέρασμα του χρόνου. Αυτό σημαίνει οτι λαοί που άλλoτε ήταν μεγάλοι, τώρα δεν είναι όπως ηταν, λαοί που ήταν βάρβαροι, αναβαθμίστηκαν, και άλλοι παρέμειναν βάρβαροι και υποανάπτυκτοι όπως πάντα.

Είναι θέμα ΡΑΤΣΑΣ, ΦΥΛΗΣ, ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, και όχι απαραίτητα χρώματος.

Αυτό σημαίνει οτι όντως υπάρχουν λαοί που έχουν ήθος, συμπεριφορά και πολιτισμική πρόοδο, άλλοι που το παίζουν οτι είναι πολιτισμένοι ενώ δεν είναι, και άλλοι που δεν μπορούν να παράγουν πολιτισμό με τίποτα.

Τα περι ξανθών δεν υφίστανται. Οι Έλληνες ήταν τόσο ανοιχτόχρωμοι ή μελαχροινοί όσο είναι και σήμερα.

Last edited by Ariadni_Nefeli; 05-01-2008 at 11:08 PM.
Reply With Quote
  #40 (permalink)  
Old 05-02-2008, 04:37 AM
Officer

Quote:
Originally Posted by kostas4 View Post
. Γνωρίζω Κοζανίτη πιο σκούρο κι'απο εμένα, τόσο που μοιάζει με μεσανατολίτη. ]
Kosta, οπως ειπα και σε αλλο post, οι πολυ μελαχροινη Κοζανιτες εχουν παππουδες/προπαππουδες τσιγγανη. Ειχαμε μια συνοικια που λεγοταν "τα γιφτικα" και που ηταν γεματη απο μικρα μαγαζια που made things out of metal. Αυτα εχουν τωρα γκρεμιστη εκτος απο 2-3. Δεν ξερω απο ποτε ζουσαν αυτοι οι Κοζανιτοι εδω, αλλα νομιζω οτι δεν εχουν σχεση με τους τσιγγανους που μετακομιζουν απο περιοχη σε περιοχη. Δεν γνρωριζω πολλα για τους τσιγγανους αλλα ακουσα μια φορα στην τηλεοραση οτι επαρχουν διαφοροι τσιγγανη - δεν ειναι ολοι απο την ιδια φυλη.

Βεβαιως υπαρχουν παντα exceptions to the rule : πριν πολλα χρονια, οταν η γυναικα μου ηταν εγγuος, ο πεθερος μου μας ειπε οτι το δευτερο παιδι του - ενα κοριτσακι που πεθανε μωρο - ηταν μελαχροινο. Θημηθηκε οτι μια θεια του - τις γιαγια'ς του αδελφη - ηταν μελαχροινη. Μου ελεγε οτι το παιδι παντα παιρνει απο 7 ρατσες/κλωστες ..... νομιζω αυτη τη λεξη ειπε αλλα δεν ειμαι συγουρος γιατι δεν καταλαβαινα και καλα Ελληνικα τοτε.........
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules

Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

All times are GMT -5. The time now is 07:45 PM.